2022-06-15 13:33:06

Predstavljanje "Mozgalica i zagonetki" u OŠ Ante Kovačića - Marija Gorica

Učenici 6. b razreda Neva Dragčević, Dino Gorupić, Teo Jagić te Vivienne Miriam Reister koji su sudjelovali u eTwinning projektu Zagonetke i mozgalice posjetili su 10. lipnja 2022. partnersku Osnovnu školu Ante Kovačića – Marija Gorica te su u pratnji ravnatelja Samsona Štibohara, voditeljice projekta učiteljice Marine Prebila Rožić te stručnih suradnica Katarine Buben i Darije Mikulec prisustvovali zajedničkoj prezentaciji tog višejezičnog projekta.

Učenici i učitelji prisutni na predstavljanju programa mogli su se bolje upoznati s tijekom projekta, čuti neke od zamimljivih mozgalica koje su učenici prikupili te se i sami okušati u odgonetavanju.

Nakon predstavljanja uslijedilo je kratko druženje u partnerskoj školi s kojom ćemo zasigurno nastaviti ovu veselu i produktivnu suradnju!

 

 

Cilj projekta Zagonetke i mozgalice je očuvanje materijalne baštine i njegovanje zavičajnog govora. Zagonetke koje žive u jeziku i prenose se usmenim putem, djelomično nestaju iz kolektivnog pamćenja te im prijeti iščezavanje i zaborav. Projektom se nastojalo motivirati učenike da aktivno istražuju jezično blago svojega kraja. To je uključivalo terenski rad i razgovor s izvornim govornicima u svojoj zajednici, rad na bilježenju i tumačenju zagonetki, mozgalica i pitalica kao zasebnih jednostavnih oblika izražavanja te kompiliranje rezultata istraživanja u digitalnu zbirku korištenjem web 2.0 alata.

Višejezična digitalna zbirka koja sadrži i prijevode zagonetki na engleski i njemački jezik, ilustracije odgonetki i kratke inscenacije nekih od pitalica može se prelistati ovdje.


Osnovna škola Krapinske Toplice