preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

KURIJE NA PROSTORU OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE NEKAD I DANAS
NOSITELJI PROJEKTA: dodatna nastava povjesti ( 7. i 8. razred ) i mentorica: prof. povijesti Valentina Novoselec
          BJELKANOVIĆ, MATIJA
          CIGLENEČKI, EUGEN
          ĆAVAR, TINA
          DRAGČEVIĆ, VALENTINA
          KUNTIĆ, NIKOLINA
          PAVIČIĆ, ANTONIO
          PETEK, IVA
          PREŽIGALO, NIKOLINA
          SVAŽIĆ, STELA
          TIŠLJAR, ANA

CILJ PROJEKTA: Istaržiti kurijalnu baštinu našeg kraja i predstaviti je kao dodatni sadržaj turističkim sadržajima Krapinskih Toplica;pokušati osvijestiti potrebu očuvanja kulturne baštine Krapinskih Toplica.

PROVEDBA PROJEKTA: Na početku školske godine pregledavanjem internet stranica naišli smo na nekoliko mjesta na riječ KURIJA i to vezano uz Krapinske Toplice. Znatiželja nas je navela da pronađemo značenje te riječi: nazv za kuću nižeg i seljačkog plemstva koja je služila svakodnevnom životu i kao mjesto upravljanja vlastelinstva oko kurije" To nas je potaklo da pristupimo istraživačkom radu i saznamo što se saznati može. Na tom putu čekao nas je zahtjevan posao od 6 mjeseci, a rezultat je pisani rad i power point prezentacija koje samo pripremili i s kojima smo sudjelovali na županijskom natjecanju iz povijesti.
U istraživanju morali smo obići lokalitete, slikati i opisivati zatečeno stanje, provesti intervjue s još živučim pojedincima koji su živjeli u kurijama, koji su rođeni u kurijama ili koji su radili na vlastelinstvima oko kurija. Naletjeli smo i na nekoliko sadašnjih vlasnika kurija. Na kraju smo  morali sjesti i pročitati nama svu dostipnu literaturu i povijesne izvore i napisti rad. Rad i prezentaciju smo pisali svi zajedno ovisno o tome kako se kome palila lampica  .
U izradi rada pomogli su nam i neki učitelji: učiteljica hrvatskog jezika Mira Korbar koja je pregledala rad i ispravila sitne pravopisne, gramatičke i stilske pogreške, učitelj informatike, Mario Balašković koji nam je pojasnio neke nejasnoće oko prezentacije i učitelj tehničke kulture Ivan Čavlek, koji je zaslužan za pronalaženje točnih lokaliteta kurija i izradu tehničkog nacrta naših kurija.
                  HVALA VAM DRAGI UČITELJI!!!!!  
preskoči na navigaciju